Ranking meten in Google Analytics

webanalytics-header
03
Feb
2013

Zoekmachine posities meten in Google Analytics

Een tijd geleden heeft Andre Scholten een artikel geschreven over een methode om zoekmachine posities te meten in Google Analytics. Zoals Andre zelf al schrijft is het geen exacte weergave van de ranking, maar geeft het wel een mooie indicatie. Met deze methode is het eenvoudig te achterhalen op welke positie de website getoond is in Google. Door de gepersonaliseerde zoekresultaten van Google is het lastig te achterhalen op welke positie jouw website staat. Met behulp van Google Analytics is dit nu wel mogelijk.

Instellen van filters in Google Analytics

Om de rankings te meten in Google Analytics maak ik gebruik van filters. Voordat je de filters gaat instellen is het verstandig om je huidige account te kopiëren. Als je een fout maakt in een van de filters kan dit grote gevolgen hebben voor je statistieken.

Filter 1 – Organisch verkeer

De eerste filter zorgt ervoor dat alleen organisch verkeer wordt gemeten in Google Analytics. Deze ziet er als volgt uit:

Filter 1 - Ranking met Google Analytics

Filter 2 – Verkeer  uit Google

De tweede filter zorgt ervoor dat alleen verkeer vanuit Google gemeten wordt. Maak gebruik van de onderstaande instellingen:

Filter 2 - Ranking meten Google Analytics

Filter 3 -Opslaan van de positie in Google Analytics

De laatste filter leest de ranking van het zoekresultaat uit de url.

Filter 3 - Meten ranking Google Analytics

De rankings

De data is terug te vinden onder de tab Doelgroep > Aangepast > Door de gebruiker gedefinieerd. De resultaten zullen er als volgt uit komen te zien:

ranking-googleanalytics

Achter elk zoekwoord wordt het zoekwoord geplaatst. Het nummer achter elk zoekwoord staat voor de positie van het zoekwoord. Position 1 betekent dat de bezoeker op het eerste zoekresultaat heeft geklikt.

Conclusie

Deze methode geeft geen exact overzicht, maar is wel een mooie benadering. In het volgende artikel zal ik beschrijven welk effect ranking  nog heeft op de conversie van een website.

Laat een bericht achter

De velden met een * zijn verplicht.

*

Contact
Ik ben altijd opzoek naar nieuwe projecten. Benieuwd of we wat voor elkaar kunnen betekenen? Neem contact op.