Wat is responsive webdesign?

responsive-design
27
Feb
2013

Waarom een responsive website?

Steeds meer mensen maken gebruik van mobiele apparaten in plaats van desktops. De verwachting is dat er in 2015 meer mensen gebruik maken van een mobiel apparaat om op het internet te surfen dan een normale computer. Het gevolg hiervan is dat websites niet meer voor de meest gangbare resoluties (bijvoorbeeld 1024×768 pixels) ontwikkeld kunnen worden. Door deze ontwikkeling is er de behoefte ontstaan voor responsive webdesign.

Wat is een repsonsive website?

Een responsive website zorgt ervoor dat je geen aparte website hoeft te bouwen voor mobiele apparaten, tablets of desktops. Een responsive website past zich aan naar de resolutie van de bezoeker. Als de bezoeker een groot beeldscherm heeft is er meer ruimte voor verschillende elementen op de website.  Als de bezoeker een website bezoekt via een mobile device is de ruimte beperkt. Met behulp van responsive webdesign kan je bepaalde elementen van een website wijzigingen of geheel verwijderen. Een responsive website past zich aan, aan de grootte van het scherm. Op deze manier zorg je ervoor dat de website voor elke bezoeker gebruiksvriendelijk is.

Wat zijn de voordelen van responsive webdesign?

Optimale gebruikerservaring

Er komen steeds meer devices op de markt en bezoekers zijn steeds vaker en langer online. Responsive design zal ervoor zorgen dat de gebruikerservaring voor elke bezoeker optimaal is.

Geen aparte websites

Er hoeven geen aparte websites meer gebouwd worden. Alle content wordt geplaatst op een enkele website. Het voordeel hiervan is dat er geen dubbele content meer is. Het beheer van de website wordt hierdoor eenvoudiger, omdat de content op een centrale plek beheerd wordt.

SEO

Google heeft zelf aangegeven  dat responsive een betere oplossing is dan een aparte mobiele website. De content van de website is beschikbaar vanaf dezelfde url. Er is dus geen sprake meer van een dubbele content. Een ander voordeel is dat er maar naar een pagina gelinkt hoeft te worden.

Nadelen van responsive webdesign

Geen aparte mobile website

De meeste mobiele websites bieden de optie om de volledige website te bekijken. Met een responsive website is dit niet meer mogelijk. Je zit als mobiele gebruiker vast aan de resolutie die het device gebruikt. Je kan dus nooit de volledige website bekijken via een mobile device.

Relatief duur

Responsive webdesign is een nieuwe techniek waarvoor tijd nodig is om dit onder de knie te krijgen. Er moet rekening worden gehouden met meerdere resoluties waar op de website bekeken kan worden. Het bouwen van een website op meer resoluties is een tijdrovend proces.

Conclusie

Steeds meer internet gebruikers maken gebruik van verschillende devices om op het internet te browsen. De resolutie van deze devices is zeer verschillend. Responsive webdesign is een mooie oplossing om de beste gebruikerservaring te geven aan de bezoeker, ongeacht de resolutie van het gebruikte device. Ik denk dat responsive webdesign in de toekomst de standaard wordt voor websites.

Laat een bericht achter

De velden met een * zijn verplicht.

*

Contact
Ik ben altijd opzoek naar nieuwe projecten. Benieuwd of we wat voor elkaar kunnen betekenen? Neem contact op.